Siirry suoraan sisältöön

Keitto klimppien kera – koko perheen lämmin lempiruoka, joka valmistuu kuin itsestään!

Keitto klimppien kera – koko perheen lämmin lempiruoka, joka valmistuu kuin itsestään!

Muistatko ne syksyiset iltapäivät, kun ulkona satoi ja keittiöstä kantautui vastakeitetyn kanakeiton tuoksu? Äidin tai isoäidin kattilassa poreili keitto klimppien kera, ja lautaselle tipahteli ilmavia, pehmeitä klimppejä, jotka imivät itseensä kaiken liemen maun. Tämä ruoka on kuin lämmin hali – se tuo hymyn huulille ja täyttää vatsan onnella. Ja mikä parasta: se on niin helppo valmistaa, että onnistut vaikka silmät kiinni. Iso kattilallinen riittää koko perheelle, ja lapsetkin syövät lautasen tyhjäksi!

Miksi keitto klimppien kera on niin vastustamaton?

Se on muutakin kuin pelkkä keitto. Pehmeät klimpit tekevät siitä täyttävän, kanaliemi antaa syvän maun ja kasvikset tuovat raikkautta. Tämä on juuri sitä ruokaa, jota syödään hitaasti ja nautiskellen, lusikka toisensa perään. Ja kun laitat sen pöytään, kaikki kerääntyvät ympärille – keitto klimppien kera tuo perheen yhteen paremmin kuin mikään muu ruoka.

Näillä aineksilla loihdit 4–5 litran kattilallisen taikaa

  • Kanaa (rintafileetä, koipireisiä tai kokonainen broileri) – 800–1000 g
  • Iso sipuli liemeen – 1 kpl
  • Suolaa, mustapippuria ja laakerinlehtiä maun mukaan
  • Porkkanoita – 2 keskikokoista
  • Perunaa – 4–5 keskikokoista
  • Sipuli paistokseen – 1 iso
  • Rypsiöljyä tai voita paistamiseen – 2–3 rkl
  • Tuoretta tilliä, persiljaa tai ruohosipulia – iso nippu

Klimppitaikinaan:

  • Kananmunia – 3–4 kpl (riippuen koosta)
  • Vehnäjauhoja – 10–14 rkl
  • Suolaa – 1 tl
  • Ripaus mustapippuria tai valkosipulijauhetta (valinnaista, mutta ihan mahtavaa!)
  • Tilkkainen vettä tai maitoa, jos taikina tuntuu liian paksulta

Keitto klimppien kera – koko perheen lämmin lempiruoka, joka valmistuu kuin itsestään!

Näin valmistat täydellisen keiton – ei kiirettä, vain nautintoa

Aloita kanasta. Laita palat tai kokonainen kana isoon kattilaan, peitä kylmällä vedellä ja heitä joukkoon kokonainen kuorittu sipuli, suola, muutama mustapippuri ja 2–3 laakerinlehteä. Anna poreilla hiljaa keskilämmöllä noin 40–60 minuuttia. Mitä pidempään keität, sitä maukkaampi liemi! Kuori pinnalle nouseva vaahto pois, niin liemestä tulee kirkas ja kaunis.

Kun kana kiehuu, valmista paistos – se on salaisuus, joka nostaa keiton aivan uudelle tasolle. Kuutioi sipuli hienoksi ja raasta porkkanat. Kuumenna pannulla tilkka öljyä tai voita, lisää sipuli ja kuullota, kunnes se on kullankeltainen ja tuoksuu makealta. Lisää porkkanaraaste ja anna pehmetä hiljaa. Voit ripauttaa joukkoon hyppysellisen sokeria – se korostaa porkkanan luontaista makeutta.

Nosta kypsä kana kattilasta ja siivilöi liemi, jos haluat täysin kirkasta. Poista kokonainen sipuli. Revi tai pilko kana suupalan kokoisiksi paloiksi. Laita palat takaisin kattilaan ja lisää paistos. Kuutioi perunat pieniksi paloiksi ja heitä ne joukkoon. Keitä hiljaa noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat melkein kypsiä.

Taikina, josta syntyy unelmaisen pehmeitä klimppejä

Riko kulhoon kananmunat, lisää suola ja mausteet. Ala lisätä jauhoja lusikallinen kerrallaan ja sekoita vispilällä. Taikinan pitää olla venyvää ja paksua – vähän kuin paksu lettutaikina, mutta ei juoksevaa. Jos se tuntuu liian jäykältä, lorauta tilkka vettä tai maitoa. Maista taikinaa – jos haluat enemmän makua, lisää ripaus valkosipulijauhetta tai tuoreita yrttejä.

Nyt jännittävin hetki! Kasta pieni lusikka kuumaan liemeen, ota taikinasta nokare ja tiputa se kiehuvaan keittoon. Toista, kunnes taikina loppuu. Tee klimpeistä pieniä – ne turpoavat kypsyessään jopa kaksinkertaiseksi! Anna poreilla hiljaa 10–12 minuuttia. Älä sekoita liikaa, jotta klimpit pysyvät ilmavina.

Viimeisen minuutin aikana heitä joukkoon reilu kourallinen silputtuja yrttejä. Tilli on klassikko, mutta kokeile rohkeasti myös persiljaa, ruohosipulia tai jopa korianteria – saat joka kerta hieman erilaisen makuelämyksen.

Keitto klimppien kera – koko perheen lämmin lempiruoka, joka valmistuu kuin itsestään!

Tarjoile heti ja nauti joka lusikallisesta

Sammuta liesi ja anna keiton levätä pari minuuttia. Kaada sitten syviin kulhoihin ja ripottele päälle vielä vähän tuoreita yrttejä. Laita pöytään tuoretta ruisleipää ja voita – siinä on koko illan onni! Keitto klimppien kera on parhaimmillaan juuri valmistettuna, kun klimpit ovat höyryävän pehmeitä ja liemi täynnä makua.

Lisävinkkejä, joilla teet keitosta vieläkin paremman

  • Haluatko lihaisamman version? Käytä kokonaista broileria tai koipireisiä – luut antavat liemelle syvyyttä.
  • Kasvisversion ystäville: korvaa kana kasvisliemikuutiolla ja lisää keittoon herneitä tai paprikoita.
  • Tee kerralla tupla-annos – keitto klimppien kera säilyy jääkaapissa 2–3 päivää ja maistuu seuraavana päivänä vielä paremmalta.
  • Pakasta valmista keittoa annospusseihin – saat arjen pelastajan valmiina.
  • Kokeile erilaisia klimppejä: lisää taikinaan raastettua juustoa, pekonia tai pinaattia – vain mielikuvitus on rajana!
  • Jos lapset eivät pidä sipulista, jätä paistos väliin ja lisää vain porkkanaa – maku on silti ihana.

Kokeile keitto klimppien kera jo tänään ja anna koko kodin täyttyä lämpimistä tuoksuista. Se on niin helppoa, että onnistut varmasti, ja niin herkullista, että siitä tulee uusi perinne. Laita kattila tulelle, kutsu perhe koolle ja nauti hetkestä – tämä on juuri sitä ruokaa, joka tekee arjesta juhlaa!

Laura Nieminen

Laura Nieminen

Elämäntapa- ja hyvinvointiaiheisiin erikoistunut kirjoittaja. Uskon, että pienet muutokset arjessa voivat tuoda suuria tuloksia. Kirjoitan käytännön vinkkejä ja inspiroivia ajatuksia, jotka tekevät elämästä helpompaa ja tasapainoisempaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *