Oletko kyllästynyt siihen samaan vanhaan ketsuppi-soijakastike-sekoitukseen? Minä olin. Sitten lopetin sähläämisen ja aloin käyttää näitä kuutta marinadia, jotka saavat naapuritkin nuuskimaan aidan yli. Nämä eivät ole mitään perusreseptejä – nämä ovat sellaisia, joista puhutaan vielä seuraavanakin kesänä.
1. Possun paras kaveri: katajanmarja & oregano -pommi Ota iso kourallinen tuoreita katajanmarjan oksia (tai kuivattuja marjoja), murskaa veitsen lappeella niin että metsä tuoksuu jo keittiössä. Sekoita joukkoon reilu ruokalusikallinen kuivattua oreganoa, 3–4 rkl makeaa sinappia, iso hyppysellinen rouhittua mustapippuria, pari viipaloitua chiliä chilipalkoa ja 5 rkl omenaviinietikkaa. Kaada seos possunpalojen päälle, sekoita käsin niin että joka paikkaan osuu. Anna tekeytyä 1–1,5 tuntia – ei enempää, koska happo toimii nopeasti. Tuloksena on possu, joka maistuu kuin Lapin erämaasta, mutta sulaa suussa.
2. Tummalla oluella marinoitu nauta – miesten suosikki Avaa pullo kunnon tummaa porteria tai stoutia (se saa olla jopa vähän vanhaa). Kaada lihojen päälle niin että peittyy. Murskaa 4–5 valkosipulinkynttä veitsellä, heitä sekaan pari laakerinlehteä, reilu kourallinen kokonaisia sinapinsiemeniä ja mustapippuria myllystä. Sekoita kerran ja unohda jääkaappiin 3–4 tunniksi. Olut tekee lihasta samettisen pehmeää ja antaa kevyen maltaisen makeuden, joka räjähtää suussa hiilloksen kanssa. Tämä on se marinadi, jota kaverit pyytävät reseptiä – eikä saa.

3. Sipuli-tomaatti-punaviini -klassikko, joka ei koskaan petä Tämä on se resepti, joka toimii aina. Ota sipulia niin paljon ettet kehtaa – ainakin kilo per 2 kg lihaa. Leikkaa renkaiksi, heitä kulhoon lihapalojen kanssa. Lisää 4–5 halkaistua kypsää tomaattia, kunnon nippu tuoretta rosmariinia, timjamia ja violettia basilikaa. Murskaa käsin sipuli ja tomaatit lihapalojen joukossa – mehut imeytyvät lihaan täydellisesti. Kaada päälle loraus oliiviöljyä ja reilu 2 dl punaviiniä. Anna maustua vähintään 6 tuntia, mielellään yön yli. Lopputulos on niin mehevä, että haarukalla saa varoa, ettei liha hajoa jo lautaselle.
4. Kanalle ja kalkkunalle: appelsiini-jogurtti -trooppinen unelma Unohda kuiva broileri. Sekoita reilu purkki maustamatonta kreikkalaista jogurttia, raasta mukaan yhden appelsiinin kuori, lisää iso hyppysellinen savupaprikaa, chilihiutaleita ja merisuolaa. Sekoita käsin broilerinpaloihin niin että joka paikkaan tarttuu jogurttia. Anna tekeytyä vain 10–20 minuuttia – pidempään ei kannata, koska jogurtti mureuttaa lihan salamavauhtia. Grillissä pinta karamellisoituu ja sisus on kuin kermaa. Tämä on se resepti, jota äiti pyytää aina kun tulet grillaamaan.
5. Sitruuna-inkivääri-soija -aasialainen yllättäjä lampaanlihalle Raasta iso pala tuoretta inkivääriä, purista 2 sitruunan mehu, sekoita 1 dl soijakastiketta, 2 rkl tummaa muscovado-sokeria, 3 murskattua valkosipulinkynttä ja reilu loraus seesamiöljyä. Kaada lampaanpalojen päälle ja anna maustua 2–4 tuntia. Tuloksena on lammas, joka maistuu Bangkokin katuruualle – suolaisen makea, kirpeä ja tulinen samaan aikaan.
6. Kahvi-chili -marinadi, joka räjäyttää tajunnan Keitä tuplaespresso tai vahva suodatinkahvi, anna jäähtyä. Sekoita joukkoon 2 rkl tummaa kaakaojauhetta, 1 rkl chilijauhetta, 2 rkl fariinisokeria, reilu loraus oliiviöljyä ja iso hyppysellinen suolaa. Upota naudan ulkofileepalat tai entrecôte tähän mustaan taikaan ja anna tekeytyä vähintään 4 tuntia. Grillissä kahvi karamellisoituu, kaakao tuo syvyyttä ja chili potkii sopivasti. Tämä on se marinadi, jota et uskalla tarjota äidille – mutta kaikki kaverit haluavat lisää.
Yhteinen salaisuus kaikissa resepteissä Älä säästele mausteissa. Älä pelkää happoa. Ja ennen kaikkea – älä grillaa liian kuumalla. Anna lihan levätä foliossa 10 minuuttia ennen tarjoilua. Silloin mehut tasaantuvat ja jokainen suupala on täydellinen.
Näillä kuudella marinadilla et enää koskaan tee tylsää grillilihaa. Laita ne talteen, kutsu kaverit koolle ja valmistaudu kuulemaan sama lause uudestaan ja uudestaan: “Voi luoja, mikä tää on? Anna resepti!”

