Siirry suoraan sisältöön

Paastopiirakka omenoilla – mehevä, tuoksuva ja 100 % paastoon sopiva herkku, joka onnistuu jokaiselta

Paastopiirakka omenoilla – mehevä, tuoksuva ja 100 % paastoon sopiva herkku, joka onnistuu jokaiselta

Kun paasto tulee, moni luulee, että jälkiruoat jäävät unholaan – mutta ei enää! Tämä paastopiirakka on niin pehmeä, mehukas ja appelsiinintuoksuinen, että sitä syövät iloisina sekä paastoajat että ne, jotka vain rakastavat hyvää leivontaa. Reseptin on jakanut itse Jevhen Klopotenko, ja se on täydellinen esimerkki siitä, miten yksinkertaisilla aineksilla syntyy taikaa.

Miksi tämä piirakka on täydellinen juuri nyt?

  • Ei munia, ei maitotuotteita, ei voita → täydellinen joulupaastoon ja vegaaniseen leivontaan
  • Valmistuu alle tunnissa, suurin osa ajasta menee uunissa
  • Täyte on muunneltavissa – omena on klassikko, mutta myös päärynä, persikka, luumu tai pakastemarjat käyvät
  • Edullinen ja jääkaapin ainekset riittävät
  • Lapsetkin rakastavat – mehevä kuin pulla, mutta paljon terveellisempi

Paastopiirakka omenoilla – mehevä, tuoksuva ja 100 % paastoon sopiva herkku, joka onnistuu jokaiselta

Ainekset (halkaisija 22–24 cm vuokaan – 8–10 palaa)

  • 220 g vehnäjauhoja (tavallinen vehnäjauho käy, mutta puolikarkea antaa hieman rouskuvamman rakenteen)
  • 140 g sokeria (voit vähentää 120 g:aan, jos pidät miedommin makeasta)
  • 10 g vaniljasokeria
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 100 ml appelsiinimehua (vastapuristettu on paras – noin 1 iso appelsiini)
  • raastettu kuori 1 appelsiinista (vain oranssi osa, ei valkoista – se kitkeröittää)
  • 100 ml hajutonta auringonkukkaöljyä (tai rypsiöljyä)
  • 100 ml vettä
  • 3–4 isoa omenaa (n. 500–600 g) – happamat lajikkeet (esim. Granny Smith tai Antonovka) antavat parhaan maun
  • 1 tl tomusokeria koristeluun (valinnainen)

Valmistus – 10 minuuttia aktiivista työtä, sitten uuni hoitaa loput

  1. Lämmitä uuni 180 °C (kiertoilma 160 °C). Vuoraa 22–24 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja öljyä kevyesti.
  2. Sekoita isossa kulhossa kaikki nesteet ja sokerit: vesi + sokeri + vaniljasokeri + ripaus suolaa + appelsiinimehu + öljy + appelsiininkuoriraaste Sekoita vispilällä, kunnes sokeri liukenee lähes kokonaan.
  3. Siivilöi joukkoon jauhot ja leivinjauhe (tai sekoita ne ensin keskenään). Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi – älä vatkaa liikaa, jotta piirakka pysyy ilmavana.
  4. Kuori ja pilko omenat pieniksi kuutioiksi (n. 1 × 1 cm). Kääntele omenakuutiot taikinan joukkoon – taikina saa olla paksua puuroa.
  5. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta lastalla. Voit halutessasi ripotella pinnalle vielä 1 rkl fariinisokeria – saat ihanan rapsakan kuoren.
  6. Paista uunin keskitasolla 40–45 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja tikkuun ei jää taikinaa.
  7. Anna jäähtyä vuoassa 10 minuuttia, irrota reunus ja siirrä ritilälle. Koristele tomusokerilla vasta juuri ennen tarjoilua – paaston aikana voit jättää sen poiskin.

8 variaatiota – kun haluat aina uuden makuelämyksen

  1. Kaneli-omena – lisää 1 tl kanelia taikinaan
  2. Päärynä-inkivääri – korvaa omenat päärynöillä ja lisää ½ tl raastettua tuoretta inkivääriä
  3. Marjainen yllätys – laita puolet omenasta ja puolet pakastemansikoita tai -vadelmia
  4. Suklaaversio – lisää 2 rkl kaakaojauhetta taikinaan ja 50 g paloiteltua tummaa suklaata
  5. Pähkinäinen – sekoita 50 g rouhittuja saksanpähkinöitä tai manteleita
  6. Sitruunainen – korvaa appelsiini 1 sitruunan mehulla ja kuorella
  7. Gluteeniton – käytä gluteenitonta jauhoseosta + ½ tl ksantaania
  8. Minipiiraat – paista muffinivuoissa 20–25 minuuttia – täydellisiä kahvipöytään

Paastopiirakka omenoilla – mehevä, tuoksuva ja 100 % paastoon sopiva herkku, joka onnistuu jokaiselta

Tarjoiluvinkit – nämä häviävät 5 minuutissa

  • Lämmin piirakka + vaniljajäätelö (ei-paastoajalla)
  • Paaston aikana: kookoskermavaahtoa tai kasvipohjaista vaniljakastiketta
  • Aamukahvin kaverina – viipale riittää täyttämään koko päivän makeannälän

Säilytys

Huoneenlämmössä 2 päivää, jääkaapissa 4–5 päivää. Lämmitä mikrossa 15 sekuntia – maistuu uunituoreelta!

Tee tänään tupla-annos – et kadu

Paastopiirakka on yksi niistä resepteistä, joita leivotaan kerran ja sen jälkeen viikoittain. Se on anteeksiantava, edullinen ja niin hyvää, että sitä syövät kaikki – paastoajat, vegaanit ja ne, jotka vain rakastavat omenan ja appelsiinin täydellistä liittoa.

Ota appelsiini käteen, kuori omenat ja 10 minuuttia myöhemmin koti tuoksuu taivaalliselta. Tämä on se jälkiruoka, joka todistaa: paasto ei ole luopumista – se on löytämistä.

Laura Nieminen

Laura Nieminen

Elämäntapa- ja hyvinvointiaiheisiin erikoistunut kirjoittaja. Uskon, että pienet muutokset arjessa voivat tuoda suuria tuloksia. Kirjoitan käytännön vinkkejä ja inspiroivia ajatuksia, jotka tekevät elämästä helpompaa ja tasapainoisempaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *