Oletko korjannut sipulin ja valkosipulin, mutta pelkäät niiden homehtuvan tai kuivuvan talven aikana? Älä anna sadon mennä hukkaan – kaksi yksinkertaista vaihetta heti korjuun jälkeen varmistavat, että vihannekset pysyvät tuoreina kuukausia! Nämä puutarhurien salaiset vinkit estävät mätänemisen ja itämisen. Kokeile heti, ja keväällä voit nauttia omasta sadosta. Sipuli ja valkosipuli säilyvät täydellisinä – säästä vaivaa ja rahaa, tee näin tänään!
Puhdista kaliumpermanganaatilla – tuhoa taudinaiheet
Ennen kuivatusta älä jätä vihanneksia sellaisenaan: käsittele ne kaliumpermanganaattiliuoksessa. Tämä tappaa homesienet ja bakteerit, jotka aiheuttavat fusarioosia ja muita sairauksia.
Ota ämpäri puhdasta vettä ja liuota teelusikallinen kaliumpermanganaattia. Sekoita, kunnes liuos on vaaleanpunainen. Pese sipulit ja valkosipulit huolella tässä nesteessä – anna vaikuttaa hetki. Sipuli ja valkosipuli säilyvät puhtaina sisältä – ei mätää, ei itämistä. Tämä nopea temppu on kultaakin arvokkaampi – tee se korjuupäivänä!
Kuivata huolella – lämpö ja ilma avaimina
Käsittelyn jälkeen levitä sipulit ja valkosipulit yhdeksi kerrokseksi kuivaan, ilmavaan paikkaan: ullakolle, kuistille tai varjoon. Anna kuivua 2–3 viikkoa, kääntele välillä.
Leikkaa varret noin 5 cm päähän, poista löysät kuoret. Sipuli ja valkosipuli säilyvät rapeina – kuivuminen estää kosteuden kertymisen. Jos sataa, siirrä sisälle tuuletettuun tilaan. Täydellinen kuivaus takaa pitkän säilyvyyden – sadonkorjuu kannattaa vaivan!
Säilytä oikein – tarkista säännöllisesti
Laita kuivatut vihannekset verkkoon, koriin tai laatikkoon – ilma kiertää vapaasti. Pidä viileässä (0–5 °C), kuivassa ja pimeässä: kellarissa tai komerossa.
Tarkista kerran kuukaudessa: poista pehmenneet tai itäneet. Sipuli ja valkosipuli säilyvät kesään – ei hukkaa, vain herkkuja! Lisävinkki: ripusta sipulit punoksina, valkosipuli nippuina. Näin ne tuoksuvat keittiössä ihanasti.
Lisää kestävyyttä – pieniä temppuja
Ripottele laatikkoon hieman tuhkaa tai liitua imemään kosteutta. Älä laita omenoiden lähelle – ne nopeuttavat itämistä. Sipuli ja valkosipuli säilyvät paremmin erillään muista vihanneksista.
Jos koti on lämmin, käytä jääkaappia pienille määrille. Nämä konstit pidentävät säilyvyyttä kuukausilla – sato riittää kevään yli!
Sipuli ja valkosipuli säilyvät täydellisinä, kun käsittelet kaliumpermanganaatilla, kuivatat huolella ja säilytät fiksusti. Aloita heti korjuun jälkeen, tarkista varastot ja nauti omasta sadosta pitkään. Ole ylpeä puutarhurina, kokeile näitä vinkkejä ja inspiroi muita. Mitä jos tänään peset sadon? Tuoreus odottaa – tee sadostasi ikimuistoinen!



