Oletko koskaan istunut kahvilassa, juonut tavallista cappuccinoa ja miettinyt, miksi se ei koskaan maistu yhtä hyvältä kotona? Nyt unohda kaikki entiset reseptit. Wieniläisen einspännerin salaisuus on niin yksinkertainen, että hämmästyt, miksi kukaan ei ole kertonut tätä aikaisemmin. Kyseessä on kahvi, joka maistuu jälkiruoalta, mutta ei ole liian makea, ei liian raskas ja valmistuu viidessä minuutissa. Kun maistat sitä kerran, tavallinen maitokahvi tuntuu tylsältä ikuisesti.
Mistä einspänner oikein tuli ja miksi se on niin erityinen
1800-luvun lopulla Wienin kaduilla liikkui vielä hevoskärryjä. Kuskit odottivat asiakkaitaan teatterin edessä kylmässä illassa tuntikausia. He tarvitsivat jotain lämmintä, mutta nopeaa, jotain mikä ei läikkyisi kärryissä ja mikä pitäisi kahvin kuumana pidempään. Silloin syntyi einspänner: tuhdisti vahva kahvi ja sen päällä paksu, kevyesti makeutettu kermavaahtokerros, joka toimi kuin kansi. Kerma piti lämmön sisällä ja samalla teki juomasta samettisen pehmeän. Nimi tulee yksinkertaisista kärryistä, joissa oli vain yksi hevonen – ein Spänner. Nykyään se on yksi maailman rakastetuimmia klassikoita, mutta Suomessa siitä puhutaan vielä turhan vähän.
Mitä kaikkea tarvitset täydelliseen wieniläiseen kahviin kotona
Et tarvitse mitään erikoisia laitteita tai kalliita siirappeja. Vain nämä neljä asiaa löytyvät melkein jokaisen keittiöstä: todella vahva kahvi tai tuplaespresso, kylmä kuohukerma jossa on vähintään kolmekymmentäviisi prosenttia rasvaa, tomusokeria tai hienoa sokeria ja aivan pieni ripaus suolaa. Jos haluat tehdä kylmän version kesällä, tarvitset vielä jäitä. Siinä kaikki. Yksinkertaisuudessaan tämä resepti on täydellinen esimerkki siitä, miten vähemmän on joskus paljon enemmän.
Kuuma einspänner talvi-iltoihin – näin se syntyy täydellisenä
Keitä ensin paras mahdollinen kahvi. Käytä espresso konetta jos sellainen on, tai keitä suodatinpannulla tuplasti vahvempaa kuin normaalisti. Kahvin täytyy olla tummaa, täyteläistä ja hieman kitkerää, koska kerma pehmentää sitä juuri sopivasti. Kaada kuuma kahvi lämpimään lasiin tai paksuun kuppiin, sellainen pitää lämmön paremmin.
Sitten se tärkein vaihe: kerma. Laita kylmä kerma kulhoon, lisää ruokalusikallinen tomusokeria ja aivan pienen pieni ripaus suolaa. Vatkaa sähkövatkaimella tai käsivatkaimella hitaasti. Älä vatkaa kovaksi, vaan lopeta heti kun kerma on paksua mutta valuu vielä hitaasti lusikasta. Se näyttää vähän sulaneelta vaniljajäätelöltä. Lusikoi tai kaada tämä pehmeä kerma kahvin pinnalle. Se jää kellumaan kauniiksi kerrokseksi. Ripottele päälle kaakaojauhetta, kanelia tai raastettua tummaa suklaata jos haluat. Ensimmäinen kulaus on puhdasta kahvia, toinen jo samettista, kolmas täydellinen yhdistelmä. Juoma lämpenee sisältä ja kerma sulaa hitaasti. Talvi-iltana tämä on parempi kuin mikään konjakki.

Kylmä einspänner kesän kuumimpiin päiviin – virkistävä unelma
Kesällä sama juoma muuttuu täysin toiseksi. Keitä tuplaespresso ja anna sen jäähtyä kunnolla. Laita lasi hetkeksi pakastimeen viideksi minuutiksi. Täytä lasi jäillä, kaada jäähtynyt kahvi päälle. Vatkaa kerma samalla tavalla, kevyesti makeutettuna ja suolalla maustettuna. Nosta kermavaahto kahvin pinnalle. Kerrokset pysyvät erillään pidempään kylmässä lasissa, ja juoma on kuin jäätelökahvi mutta paljon parempi. Viimeistele kaakaolla tai suklaaraasteella. Tämä on se juoma, jota ystävät pyytävät aina uudelleen kun tulevat kylään.
Viisi salaisuutta jotka tekevät einspänneristä täydellisen
Ensinnäkin älä koskaan vatkaa kermaa liian kovaksi. Jos se on jäykkää, se ei sekoitu kahviin kauniisti vaan jää vain päälliseksi palloksi. Toiseksi käytä aina paras mahdollinen kahvi. Koska raaka-aineita on vain muutama, jokainen maku näkyy heti. Kolmanneksi se suolaripaus on pakollinen. Se kuulostaa hullulta mutta tekee juomasta täyteläisen ja syvän makuisen. Neljänneksi lämmitä lasi kuumalla einspännerille ja jäähdytä kylmälle versiolle. Viidenneksi anna juoman levätä hetki ennen ensimmäistä kulausta. Silloin maut ehtivät tasaantua ja tulos on täydellinen.
Miksi einspänner on parempi kuin mikään kahvilan juoma
Se on tuoreempi, koska teet sen juuri nyt. Se on halvempi, koska yksi annos maksaa ehkä viisikymmentä senttiä. Voit säätää makeutta ja vahvuutta juuri oman makusi mukaan. Voit tehdä sen milloin vain, vaikka keskellä yötä kun tekee mieli jotain herkullista. Ja mikä tärkeintä, se maistuu paremmalta kuin mikään ketjukahvilan versio, koska teet sen itse rakkaudella.
Milloin kannattaa tarjota einspänneriä vieraille
Sunnuntaibrunssilla se korvaa jälkiruoan. Illalla elokuvan kanssa se on parempi kuin popcorn. Jouluna kanelilla ja neilikalla maustettuna se on täydellinen joulukahvi. Kesällä terassilla kylmänä versiona se saa kaikki huokailemaan ihastuksesta. Kun kerran tarjoat tämän ystäville, he eivät enää halua mitään muuta.
Ota nyt esiin paras kahvipaketti, vatkaa kermaa hetki ja anna Wienin kahvilakulttuurin tulla kotiisi. Yksi lasillinen ja olet koukussa loppuiäksi. Tämä on se kahvi, josta puhut vielä vuosien päästä ja jota kaikki haluavat oppia tekemään.

