Granaattiomenakausi on kuin pieni joulu: kaupat täyttyvät niistä kiiltävistä, punaisista palloista, jotka lupaavat sisäänsä satoja räjähtävän makeita ja raikkaita siemeniä. Salaattiin, jälkiruokaan, lasilliseen kuohuvaa tai suoraan käteen – granaattiomena tekee kaikesta paremman. Mutta moni harmittelee, että ostettu kasa kuivuu keittiön pöydällä parissa päivässä tai homehtuu jääkaapissa ennen kuin ehtii käyttää.
Hyvä uutinen on tämä: granaattiomena on yksi niistä hedelmistä, joka säilyy järkyttävän hyvin, kun vain tietää pari pientä nyrkkisääntöä. Kun opit ne, voit ostaa kerralla ison kasan ja nauttia niistä rauhassa vaikka seuraavaan kuuhun.
Miten valitset kaupassa sen kaikista mehevimmän yksilön
Unohda täydellinen pinta. Pienet naarmut ja epätasaisuudet kuuluvat asiaan – ne eivät kerro mitään sisuksen laadusta. Sen sijaan ota granaattiomena käteesi ja punnitse. Valitse se, joka tuntuu selvästi painavammalta kuin kokonsa perusteella odottaisi. Paino on ainoa luotettava merkki siitä, että sisällä on kunnon mehupommit. Jos se tuntuu kevyeltä kuin koripallo, siemenet ovat jo alkaneet kuivua.
Ja jos ostat valmiita siemeniä rasiassa, tarkista viimeinen käyttöpäivä ja väri – kirkkaan punaiset ja kiiltävät ovat parhaimmillaan.
Älä tee tätä virhettä kotona: pese vasta juuri ennen käyttöä
Moni kantaa ostokset suoraan pesualtaaseen ja huuhtoo kaikki hedelmät. Granaattiomenan kanssa se on pahin mahdollinen virhe. Kosteus jää kuoren koloihin ja mikrobien juhlat voivat alkaa. Anna niiden olla pesemättöminä, kunnes hetki ennen kuin aiot avata.
Missä granaattiomena viihtyy parhaiten
Jos aiot syödä hedelmän muutamassa päivässä, se voi aivan hyvin olla huoneenlämmössä – vaikka kauniina settinä keittiön saarekkeella. Mutta jos haluat nauttia niistä vielä joulunakin, laita ne jääkaappiin. Viileässä ja kuivassa ne säilyvät helposti kaksi kuukautta täysin mehevinä. Paras paikka on jääkaapin vihanneslokero tai alaosa, jossa lämpötila on tasainen ja kosteus ei nouse liikaa.
Pidä ne erillään omenoista, banaaneista ja avokadoista – ne päästävät etyleeniä, joka saa granaattiomenan kypsymään ja pehmenemään liian nopeasti.

Kun avaat granaattiomenan – näin saat siemenet säilymään
Heti kun kuori menee poikki, kello alkaa tikittää. Ilman suojaa siemenet alkavat kuivua ja menettää raikkauttaan. Jos et käytä kaikkea kerralla (ja harva käyttää), tee näin:
Pyyhi siemenet huolella talouspaperilla kuivaksi. Laita ne matalaan, tiiviiseen rasiaan ja laita pohjalle yksi kerros talouspaperia imemään ylimääräistä kosteutta. Näin ne pysyvät jääkaapissa hyvänä jopa viikon, jopa kymmenen päivää.
Paras tapa säilöä iso sato: pakasta kerralla
Jos sinulla on kymmeniä granaattiomenia tai et vain millään ehdi käyttää niitä ajoissa, pakastin on paras ystäväsi. Levitä siemenet yhdellä kerroksella leivinpaperin päälle uunipellille ja laita pakastimeen pariksi tunniksi. Kun ne ovat kohmeisia, siirrä ne pakastepussiin tai rasiaan. Näin ne eivät mene klimpiksi ja voit ottaa juuri sen verran kuin tarvitset.
Pakastetut siemenet säilyvät täydellisenä jopa vuoden. Ne toimivat sellaisenaan smoothieissa, jugurttikulhon päällä, leivonnaisissa tai kastikkeissa. Maku ja väri säilyvät lähes ennallaan, vain rakenne muuttuu hieman pehmeämmäksi – ei siis ihan sellaisenaan naposteluun, mutta kaikkeen muuhun täydellinen.
Milloin on aika heittää granaattiomena pois
Koko hedelmä kertoo itse, kun sen aika on ohi: kuori muuttuu pehmeäksi ja ryppyiseksi, väri tummuu ja joskus ilmestyy tummia pilkkuja tai jopa hometta. Jos kuori on jo selvästi painunut sisään, sisus on todennäköisesti jo kuivahtanut tai alkanut käydä.
Siemenissä homma on vielä selkeämpää: jos rasiassa on sameaa nestettä, kuplia tai homepistettä, koko satsi menee roskiin. Ei kannata yrittää pelastaa – maku on jo pilalla ja terveysriskejä ei kannata ottaa.
Kun seuraavan kerran tulet kaupasta käsissäsi kassi täynnä granaattiomenia, älä enää mieti, miten ne ehtii käyttää ennen kuin menevät pilalle. Anna niiden vain olla jääkaapissa rauhassa – ja avaa aina vain yksi kerrallaan. Saat nauttia niistä mehukkaina viikkoja, jopa kuukausia, ja joka kerta kun avaat uuden, se tuntuu yhtä juhlavalta kuin ensimmäinenkin.
Granaattiomena on niitä harvoja hedelmiä, joka palkitsee kärsivällisyydestä – ja kun teet oikein, se palkitsee sinut joka ikinen päivä.

